Hulp nodig?

Steeds meer gezinnen komen door de oplopende kosten in de problemen of dreigen in de problemen te komen. Dit is niet altijd zichtbaar en om hulp vragen is niet altijd makkelijk. In Enschede zijn er verschillende mogelijkheden voor tijdelijke of structurele ondersteuning. Zie de links hieronder. Mocht je iets anders nodig hebben of een hulpvraag hebben, dan kunnen wij altijd mee denken: directie@hetwooldrik.nl  of bel ons.

 

www.enschede.nl/rondkomen
Op deze pagina van de gemeente Enschede vind je een overzicht van voorzieningen en regelingen voor mensen met een laag inkomen.

https://www.digitale-sociale-kaart.nl/organisatie/gemeente-enschede/wijkwijzer-enschede.html
In iedere wijk van Enschede is een wijkteam. De wijkteams zijn er voor alle inwoners, die (tijdelijk) problemen ondervinden met hun zelfredzaamheid en het meedoen in de maatschappij. Als u er zelf niet uitkomt, kun je een beroep doen op de professionele hulp van de wijkteams. Wijkteams kunnen je ook wijzen bij welke instantie je terecht kunt voor hulp bij je financiën

www.leergeld.nl/enschede voor onder meer:

  • bijdragen schoolreis/werkweek
  • gymkleding (vanaf 6 jaar)
  • zwemkleding
  • fiets (vanaf 6 t/m 16 jaar)
  • sport en/of cultuur
  • een gevulde schooltas voor basisschool groep 1 & 5, en de brugklas van het voortgezet onderwijs
  • een smartphone voor brugklassers
  • een laptop voor gezinnen met kinderen op het voortgezet onderwijs


https://www.enschede.nl/werk-inkomen/kindpakket-ieder-kind-kan-meedoen
Diverse Enschedese organisaties helpen kinderen van ouders die het niet breed hebben. Zodat zij kunnen sporten, naar muziekles gaan of mee kunnen op schoolreis. Het kindpakket kan worden aangevraagd voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Op de site een overzicht van de mogelijkheden en de manier van aanvragen.

https://www.gezondverzekerd.nl/gemeente/enschede/jouw-tegemoetkomingen/    
Bereken hier voor welke landelijke regelingen en toeslagen je in aanmerking komt.

http://www.fbne.nl/
De Stichting Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Mensen die - om wat voor oorzaak dan ook - de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Die geen beroep (meer) kunnen doen op bijvoorbeeld de Participatiewet, Bijzondere Bijstand of enige andere wettelijke regeling. Want ondanks het feit dat armoede in een land als Nederland niet voor zou mogen komen, is de praktijk helaas vaak anders. Alleen professionele hulpverleners kunnen een aanvraag indienen bij het Fonds. Mocht er geen hulpverlener bij een persoon of gezin betrokken zijn, dan kan men zich melden bij de Wijkteams van de gemeente Enschede. Het fonds kan snel hulp bieden. Het maximale bedrag per cliënt/gezin is € 1.750 per 3 jaar.

https://www.juridischloket.nl/# of 0900-8020
Het Juridisch Loket beantwoordt vragen over arbeidsconflicten, familiekwesties en echtscheiding, sociale zekerheid (uitkeringen), huur- en woonrecht, vreemdelingenzaken en problemen met producten of diensten die men koopt. Het Juridisch Loket is er ook voor andere juridische kwesties zoals strafzaken, burenkwesties, vergunningen, rijbewijzen en huursubsidie. Een gesprek met een medewerker van het Juridisch Loket is vertrouwelijk, geheimhouding van gegevens is verplicht. Aan de diensten zijn geen kosten verbonden.

http://dp-enschede.nl/
Het Diaconaal Platform Enschede is een vrijwilligersorganisatie waar mensen terecht kunnen voor:

  • Schuldhulp en ondersteuning tijdens een schuldhulpverlening
  • Formulieren adviespunt
  • Vluchtelingenhulp 'Aarden'
  • WMO-advies

 

https://stadsbankoostnederland.nl/
De Stadsbank helpt mensen om hun financiën weer op orde te krijgen. De Stadsbank kan helpen om een regeling te treffen voor schulden. Waar nodig kan de Stadsbank het beheer van de inkomsten en uitgaven overnemen, zodat de betaling van de vaste lasten verzekerd is. De Stadsbank werkt voor 22 gemeenten in Oost-Nederland.